Langkau ke kandungan utama
Malaysia

Soalan Lazim

Faq i Stock 865612736

Sila bincangkan sebarang soalan yang anda ada dengan doktor anda.

Tentang Penutupan PFO

Bagaimanakah saya tahu pilihan rawatan yang sesuai untuk saya?

Jika anda telah didiagnosis dengan paten foramen ovale (PFO) dan telah mengalami serangan strok iskemia yang tidak diketahui puncanya, anda berisiko mendapat serangan strok lagi. Bagi mengurangkan risiko satu lagi serangan strok berkaitan PFO, doktor anda mungkin mengesyorkan supaya menutup PFO anda dengan penyumbat PFO. Peranti seperti ini telah digunakan untuk merawat ratusan ribu pesakit di seluruh dunia, dan disokong oleh banyak kajian klinikal yang besar.1,2

 1. Mas JL, Derumeaux G, Guillon B, et al. Patent foramen ovale closure or anticoagulation vs. antiplatelets after stroke. N Engl J Med. 2017; 377:1011-21.
 2. Saver JL, Carroll JD, Thaler DE, et al. Long-term outcomes of patent foramen ovale closure or medical therapy after stroke. N Engl J Med. 2017;377:1022-32.
Apakah yang perlu saya lakukan sebelum prosedur penutupan PFO?

Apabila menjadualkan prosedur anda:

Beritahu doktor anda ubat-ubatan yang anda ambil. Sertakan dos untuk setiap ubat. Doktor anda mungkin meminta anda menukar rutin ubat anda sebelum prosedur anda.

Pada malam sebelum prosedur anda:

Anda mungkin diberitahu untuk tidak makan atau minum apa-apa selepas tengah malam pada malam sebelum prosedur anda. Ikuti nasihat doktor anda tentang makan, minum dan pengambilan ubat.

Pada hari prosedur anda:

Jangan memandu sendiri ke hospital. Minta orang lain menghantar anda ke sana dan pulang ke rumah. Anda mungkin mahu meminta seseorang untuk membantu anda di rumah.

Apakah yang berlaku semasa prosedur penutupan PFO?

Mula-mula anda akan menerima ubat sedatif untuk membantu anda bertenang. Anda juga akan menerima anestetik setempat. Sebaik sahaja anda tenang dan selesa, doktor anda akan memulakan prosedur tersebut.

Doktor anda akan membuat insisi kecil (hirisan) dan memasukkan tiub yang dipanggil kateter ke dalam bahagian lipatan paha anda. Penyumbat PFO digerakkan di dalam kateter. Doktor anda akan membimbing kateter melalui badan anda ke jantung anda.

Kemudian doktor anda akan meletakkan penyumbat PFO merentasi PFO anda. Alat pengimejan jantung akan membantu doktor anda mengesahkan bahawa penyumbat berada dalam kedudukan yang betul sebelum mengeluarkan kateter. Kemudian doktor anda akan mengeluarkan kateter. Penyumbat akan kekal di dalam jantung anda.

Anda akan berehat di dalam bilik pemulihan selama kira-kira 2 jam.

Prosedur penutupan PFO tidak memerlukan pembedahan jantung terbuka dan dianggap sebagai prosedur 'invasif minimal'.

Apakah yang berlaku selepas prosedur penutupan PFO?

Anda boleh mengharapkan untuk pulang ke rumah dalam masa 24 jam. Doktor anda akan bercakap dengan anda tentang penjagaan anda sebelum anda pulang ke rumah. Doktor anda mungkin mengesyorkan rutin seperti yang dijelaskan di sini.

Untuk sebulan selepas prosedur anda:

 • Aspirin (81 hingga 325 mg) setiap hari
 • Clopidogrel (75 mg) setiap hari

Untuk sekurang-kurangnya enam bulan selepas prosedur anda:

 • Aspirin (81 hingga 325 mg) setiap hari
 • Ubat tambahan yang dipreskripsikan oleh doktor anda

Enam bulan selepas prosedur anda:

 • Ekokardiogram

Bimbingan berterusan:

 • Lawati doktor anda untuk pemeriksaan secara tetap.
 • Hubungi doktor anda jika anda mengalami sebarang pendarahan, kesakitan, ketidakselesaan, atau perubahan pada kesihatan anda secara keseluruhan.
 • Untuk keselamatan anda dan bagi mengelakkan kerosakan pada penyumbat and
  • Beritahu semua pakar perubatan bahawa anda telah menjalani penutupan PFO.
  • Ceritakan tentang implan anda SEBELUM anda menjalani sebarang prosedur pengimejan: perubatan, pergigian, atau MRI (pengimejan resonans magnetik).
Selepas prosedur, bilakah saya boleh meneruskan aktiviti biasa?

Anda harus mengelakkan aktiviti fizikal yang berat sekurang-kurangnya 2 minggu selepas prosedur anda. Doktor anda akan memberikan anda maklumat lanjut.

Bolehkah penyumbat PFO menyebabkan masalah di tempat atau dalam situasi tertentu?

Penyumbat PFO anda tidak akan terjejas oleh alatan isi rumah atau sistem keselamatan. Maklumkan kepada semua doktor anda, termasuk doktor gigi anda, bahawa anda mempunyai penyumbat PFO. Sekiranya anda memerlukan pengimejan perubatan, maklumkan kepada juruteknik bahawa anda mempunyai penyumbat PFO. Peranti tersebut boleh mengurangkan kejelasan imej perubatan anda.

Adakah saya perlu berasa bimbang tentang mempunyai peranti logam di dalam jantung saya?

Kebanyakan penyumbat PFO mengandungi aloi nikel titanium. Ini dianggap selamat bagi kebanyakan orang. Itu mungkin bukan pilihan yang tepat untuk orang yang alah kepada nikel atau logam. Berbincang dengan doktor anda untuk menentukan pilihan rawatan yang sesuai untuk anda.

Adakah penutupan PFO sesuai untuk saya?

Bagaimanakah doktor saya mengetahui bahawa saya mempunyai PFO?

Pakar jantung (pakar kardiologi) melihat keputusan ujian yang dipanggil ekokardiogram (disebut ekk-oh-kar-dee-oh-gram). Ujian ini menggunakan gelombang bunyi untuk mencipta gambar jantung anda. Gambar ini boleh menunjukkan sama ada terdapat masalah dengan cara jantung terbentuk. Gambar tersebut juga boleh menunjukkan sama ada terdapat masalah dengan cara darah mengalir melalui jantung.

Pakar kardiologi mungkin mahu melihat aliran darah di dalam jantung secara terperinci. Mereka melakukan ini melalui kajian gelembung dan itu merupakan satu lagi cara untuk seorang doktor mencari PFO.

Bagaimanakah doktor saya mengetahui punca serangan strok saya?

Doktor anda akan melakukan segala yang mereka mampu untuk mencari punca serangan strok anda. Walau bagaimanapun, punca serangan strok iskemia tidak diketahui pada 30% orang.

Pakar neurologi dan kardiologi anda akan mengumpulkan maklumat tentang otak, jantung dan pembuluh darah anda. Ujian berikut boleh digunakan untuk mengumpul imej dan maklumat kesihatan lain:

 • Ultrabunyi
 • Imbasan CAT (CT)
 • Pengimejan Resonans Magnetik (MRI)
 • EKG/ECG
 • Ujian darah
Adakah PFO yang menjadi punca serangan strok saya?

Kira-kira 1 daripada 4 orang mempunyai PFO.1 Kebanyakan pesakit tidak mengalami serangan strok. Walau bagaimanapun, anda mengalami serangan strok iskemia dan sekarang doktor anda mengetahui yang anda mempunyai PFO. Mungkin ada kaitan. Doktor anda akan menilai anda untuk melihat sama ada anda mengalami strok berkaitan PFO.

Dalam sesetengah kes, PFO memainkan peranan penting dalam menyebabkan serangan strok. PFO boleh membenarkan bekuan darah melalui dari atrium kanan ke atrium kiri di dalam jantung. Jika bekuan darah menyekat pembuluh darah yang membekalkan darah ke otak, itu menyebabkan serangan strok iskemia. Baca lebih lanjut tentang PFO dan serangan strok di sini.

 1. Kent DM, Thaler DE. Is patent foramen ovale a modifiable risk factor for stroke recurrence? Stroke. 2010;41(10 Suppl):S26-30. doi: 10.1161/STROKEAHA.110.595140.

Tentang Prosedur

Berapakah jangka masa prosedur tersebut?

Penutupan PFO selalunya boleh dilakukan sebagai prosedur pesakit luar dan sepatutnya berlangsung antara 1 hingga 2 jam. Prosedur tersebut sering dilakukan tanpa anestesia am. Anda boleh mengharapkan untuk pulang ke rumah pada hari yang sama.

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum prosedur penutupan PFO?

Pastikan anda berbincang dengan doktor anda tentang sebarang ubat yang mungkin anda ambil, kerana mereka mungkin menasihati anda untuk menyesuaikan ubat anda sebelum prosedur. Doktor anda mungkin memberitahu anda untuk tidak makan atau minum apa-apa selepas tengah malam sebelum prosedur. Anda harus mengatur perjalanan pergi dan balik dari hospital dan meminta seseorang untuk membantu anda di rumah (jika perlu).

Apakah yang berlaku semasa prosedur?

Prosedur invasif minimal ini akan dijalankan di makmal pengkateteran jantung. Sebelum memulakan prosedur, anda akan menerima ubat sedatif untuk membantu anda bertenang dan anestetik setempat supaya anda tidak berasa tidak selesa yang ketara. Prosedur berasaskan kateter melibatkan hirisan kecil, biasanya di kawasan lipatan paha, dan memasukkan tiub kecil untuk membimbing penyumbat PFO melalui pembuluh darah bagi menutup PFO di dalam jantung anda.

Sebaik sahaja penyumbat PFO diletakkan merentasi PFO, pakar kardiologi akan mengkaji kedudukan peranti tersebut dengan teliti dengan menggunakan alat pengimejan jantung. Apabila pakar kardiologi berpuas hati dengan kedudukan peranti tersebut, peranti akan dilepaskan untuk kekal di dalam jantung, dan semua kateter akan dikeluarkan.

Apakah yang berlaku sebaik sahaja implan berada di dalam badan saya?

Dalam masa beberapa hari selepas prosedur, tisu badan anda sendiri akan mula tumbuh di atas penyumbat PFO tersebut. Peranti terbenam di dalam jantung anda, mungkin kekal di situ selama-lamanya.

Sejauh manakah keberkesanan rawatan penutupan PFO?

Matlamat penutupan PFO adalah untuk mengurangkan risiko anda mendapat serangan strok lagi. Kajian menunjukkan bahawa penutupan PFO mengurangkan risiko ini dengan ketara.1,2 Terdapat pelbagai kajian yang telah membandingkan pengalaman pesakit yang menerima penutupan PFO bersama ubat yang mengurangkan pembekuan darah, dengan pesakit yang hanya menerima ubat. Akademi Neurologi Amerika menganalisis hasil kajian ini dan menyimpulkan bahawa penutupan PFO berserta ubat dapat mengurangkan risiko serangan strok kedua sebanyak 59% berbanding dengan ubat sahaja.3

 1. Mas J-L, Derumeaux G, Guillon B, et al. Patent foramen ovale closure or anticoagulation vs. antiplatelets after stroke. N Engl J Med. 2017;377:1011-21.
 2. Saver JL, Carroll JD, Thaler DE, et al. Long-term outcomes of patent foramen ovale closure or medical therapy after stroke. N Engl J Med. 2017;377:1022-32.
 3. Messé SR, Gronseth GS, Kent DM, et al. Practice Advisory update summary: Patent foramen ovale and secondary stroke prevention. Neurology. 2020;94:876-885.

Perkara yang perlu dipertimbangkan

Apakah risiko yang dikaitkan dengan prosedur penutupan PFO?

Seperti mana-mana prosedur perubatan, terdapat kemungkinan komplikasi. Risiko yang paling serius termasuk:

 • Pembekuan darah di dalam jantung, kaki atau paru-paru, memerlukan terapi antikoagulasi jangka panjang
 • Darah atau cecair yang terkumpul antara otot jantung dan kantung yang menutupi jantung, memerlukan prosedur penyaliran
 • Kadar denyut jantung yang tidak teratur dan/atau pantas (terutamanya pemfibrilan atrium)
 • Penembusan otot jantung atau pembuluh darah
 • Serangan Strok (major atau minor)
 • Kematian

Potensi risiko tambahan yang berkaitan dengan prosedur atau penyumbat termasuk:

 • Tindak balas alahan kepada anestesia
 • Tindak balas alahan kepada pewarna kontras yang digunakan untuk menggambarkan jantung semasa prosedur
 • Tindak balas alahan kepada drug yang digunakan semasa prosedur
 • Tindak balas alahan logam: Nitinol (nikel, titanium), platinum/iridium, keluli tahan karat (kromium, besi, mangan, molibdenum, nikel)
 • Rentak jantung yang tidak teratur
 • Pendarahan
 • Bekuan darah pada penyumbat
 • Pembuluh darah tersumbat disebabkan oleh pembekuan darah atau udara
 • Sakit dada
 • Demam
 • Cecair terkumpul di sekitar paru-paru
 • Sakit kepala atau migrain
 • Serangan jantung
 • Kerosakan injap jantung yang mengganggu penutupan injap
 • Tekanan darah tinggi atau rendah
 • Penutupan PFO tidak lengkap
 • Jangkitan
 • Kecederaan pada jantung atau pembuluh darah
 • Kecederaan pada saraf di lengan atau bahagian bawah leher
 • Pergerakan penyumbat dari kedudukan di dalam PFO atau ke bahagian badan yang lain
 • Gangguan aliran darah secara tiba-tiba ke organ atau bahagian badan
 • Pembedahan atau intervensi untuk mengeluarkan penyumbat
 • Masalah atau tidak berupaya untuk bernafas
Siapakah yang tidak harus menjalani prosedur tersebut?

Doktor anda akan memeriksa untuk memastikan bahawa anda tidak mempunyai:

 • Tumor atau pembekuan darah yang akan menyekat penghantaran atau penempatan penyumbat
 • Pembuluh darah yang terlalu kecil untuk membolehkan penghantaran penyumbat
 • Organ badan seperti jantung, pembuluh darah, atau injap jantung yang akan mengganggu saiz peranti yang diperlukan
 • Lain-lain jenis kecacatan jantung
 • Jangkitan jantung atau keradangan jantung
MAT-2313824 v1.0 | Item diluluskan untuk kegunaan Malaysia sahaja.