Langkau ke kandungan utama
Malaysia

Tentang Prosedur Penutupan PFO

After pfo closure i Stock 915664860

Tonton cara Penyumbat PFO berfungsi

Apakah yang berlaku semasa prosedur penutupan PFO?

Mula-mula anda akan menerima ubat sedatif untuk membantu anda bertenang. Anda juga akan menerima anestetik setempat. Sebaik sahaja anda tenang dan selesa, doktor anda akan memulakan prosedur tersebut.


Doktor anda akan membuat insisi kecil (hirisan) dan memasukkan tiub yang dipanggil kateter ke dalam bahagian lipatan paha anda. Penyumbat PFO digerakkan di dalam kateter. Doktor anda akan membimbing kateter melalui badan anda ke jantung anda.


Kemudian doktor anda akan meletakkan penyumbat PFO merentasi PFO anda. Alat pengimejan jantung akan membantu doktor anda mengesahkan bahawa penyumbat berada dalam kedudukan yang betul sebelum mengeluarkan kateter.


Kemudian doktor anda akan mengeluarkan kateter. Penyumbat akan kekal di dalam jantung anda. Anda akan berehat di dalam bilik pemulihan selama kira-kira 2 jam.

Penutupan PFO bukanlah pembedahan jantung terbuka.

Apakah yang berlaku selepas prosedur penutupan PFO?

Anda boleh mengharapkan untuk pulang ke rumah dalam masa 24 jam. Sebelum anda pulang ke rumah, doktor anda akan bercakap dengan anda tentang penjagaan anda, termasuk sebarang ubat yang mungkin anda perlu ambil. Anda mungkin dipreskripsikan aspirin (81 hingga 325 mg) dan clopidogrel (75 mg) untuk diambil setiap hari selama 1 bulan selepas prosedur, diikuti dengan aspirin harian (81 hingga 325 mg) sahaja selama sekurang-kurangnya 5 bulan tambahan.


Kira-kira 6 bulan selepas penyumbat PFO anda diimplan, doktor anda akan melakukan ujian yang dipanggil ekokardiogram untuk melihat cara anda bertindak balas.


Pemeriksaan secara tetap dengan doktor anda adalah sangat penting. Hubungi atau berjumpa doktor anda apabila anda mempunyai soalan atau jika anda mempunyai sebarang masalah yang luar biasa, seperti pendarahan, kesakitan, ketidakselesaan, atau perubahan pada kesihatan anda secara keseluruhan.

MAT-2313821 v1.0 | Item diluluskan untuk kegunaan Malaysia sahaja.