Langkau ke kandungan utama
Malaysia

Kisah Pesakit

Christine kembali menggunakan sawat injak 1 minggu selepas penutupan PFO beliau

Selepas Christine Lee diserang strok pada usia 33 tahun, pakar neurologinya mengarahkan untuk melakukan ekokardiogram transesofagus untuk mencari PFO. Hampir 6 bulan selepas serangan strok pertama, beliau telah mengalami TIA. Pakar neurologi beliau kemudian membuat rujukan kepada pakar kardiologi intervensi yang mengesyorkan supaya Christine menjalani prosedur penutupan PFO dalam masa 7 hari.

Dengarkan pengalaman beliau

Saya telah menerima banyak e-mel daripada para pembaca yang mengatakan pakar neurologi mereka tidak akan membuat rujukan kepada pakar kardiologi intervensi. Pakar neurologi mereka tidak akan berbuat demikian. Para pembaca ingin mengetahui nama pakar kardiologi saya kerana mereka sangat terdesak.”

— Christine Lee, AS

Tim kembali kepada amalan perakaunan yang sibuk dan senaman harian selepas penutupan PFO beliau

Selepas serangan strok Tim Karniewich pada usia 52 tahun, pakar neurologi beliau mengarahkan untuk melakukan ekokardiogram transesofagus sebagai sebahagian daripada pemantauan strok. Keputusan telah mengenal pasti PFO, dan pakar neurologi Tim merujuknya kepada pakar kardiologi intervensi.

Dengarkan tentang pengalaman beliau:

Saya telah pergi untuk menjalani prosedur tiga bulan selepas serangan strok dan hampir kembali normal. Kami keluar untuk makan malam pada malam itu, dan saya berasa sangat sihat. Hari ini, saya berasa kembali sihat dan segar.”

— Tim Karniewich, AS

Alan kembali berjalan sejauh 12 batu sehari selepas penutupan PFO beliau

Selepas menderita akibat serangan strok yang tidak diketahui puncanya pada usia muda, doktor Alan Butcher mendapati bahawa beliau menghidap PFO. Sejak prosedur penutupan PFO, beliau mempunyai lebih banyak tenaga dan kembali kepada rutin biasa. Klik pada video untuk mendengar pengalaman beliau.

Dengarkan tentang pengalaman beliau

Sebagai pekerja perkhidmatan pos Royal Mail, “Saya kembali melakukan penghantaran penuh, berjalan hampir 12 batu sehari. Sekarang sudah hampir pukul 8 malam, dan saya masih dalam keadaan teruja dan sangat bertenaga. Saya sangat berterima kasih pada semua orang yang terlibat.”

— Alan Butcher, England
MAT-2313822 v1.0 | Item diluluskan untuk kegunaan Malaysia sahaja.